їжа

Кожного батька, який віддав своє чадо в дитячий садок, хвилює таке питання, як якість харчування в дитячому садку. Таке хвилювання батьків цілком зрозуміло. ЗМІ не раз висвітлювали які-небудь випадки отруєння дітей в садках, що і провокує батьківський страх перед організацією харчування в дошкільних установах. Але хочемо вас заспокоїти, це швидше виняток з правил, ніж закономірність. На всіх етапах організації дитячого харчування здійснюється контроль якості, як різними відповідними державними органами, так і самим керівництвом дитсадка. Їжа для малюків відповідає найвищим нормам.
На харчоблоці дитячого садка створено необхідні умови для приготування їжі, придбано сучасну техніку.
Харчоблок складаєтьсяз гарячого цеху приготування страв, підсобного приміщення, комори для зберігання продуктів. Приміщення харчоблоку та все обладнання відповідають санітарно-гігієнічним вимогам.
На харчоблоці знаходиться достатня кількість обладнання: електрична плита, електрокотел, електром’ясорубка та ваги для сирої продукції, електром’ясорубка для вареної продукції, ваги для готової продукції, холодильники та морозильні камери для зберігання м’ясних, рибних та молочних продуктів.

холодильники мясорубка

плита котел

рубка

вішак стіл

Виконання норм харчування в ДНЗ

Харчування в закладі триразове і здійснюється згідно Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах від 17.04.2006 р. за № 298/227 та Змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах від 26.02.2013р. №202/165.
Систематично аналізується виконання натуральних норм харчування, кожні 10 днів проводиться аналіз харчування та розрахунок основних інгредієнтів ( білків, жирів, вуглеводів).

Вартість харчування дітей в ДНЗ


Станом на 01.09.2015 року списковий склад дітей в дошкільному закладі становить – 316 чоловік. Режим роботи дитсадка – 10,5 годин, з огляду на це режим харчування дітей- 3-ох разовий.
Дотримання норм харчування здійснюється у межах відповідних бюджетних призначень.
Вартість харчування за ІV квартал 2015 року становить 18,16 грн.
Харчування в закладі забезпечується за рахунок залучення бюджетних коштів та коштів батьків. Відповідно до рішення виконавчого комітету Ковельської міської ради від 01.09.2014 р. № 306 «Про затвердження порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у дошкільних навчальних закладах», наказу управління освіти від 12.09.2014р. № 201«Про затвердження порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у дошкільних навчальних закладах» встановити батьківську плату з 01.09.2014 р. в розмірі 10.00 грн. в день за відвідування дітьми дошкільних навчальних закладів.
Згідно рішення виконавчого комітету Ковельської міської ради від 12.02.2015 року № 47 «Про внесення змін та доповнення до рішення виконавчого комітету від 11.09.2014 р. №306, наказу управління освіти від 13.02.2015 р. № 38 «Про внесення змін та доповнення до наказу управління освіти від 12.09.2014 р. № 201» з 16.02.2015 року звільнити від плати за відвідування дитиною дошкільного навчального закладу батьків, які є учасниками антитерористичної операції при наявності довідки військової частини та відмінити пільгу потерпілим від аварії на Чорнобильській АЕС.
Слід відмітити, що безкоштовним харчування в дошкільному закладі, охоплені діти пільгових категорій. Звільнені від оплати на 100%:загиблі в зоні АТО – 2; учасники АТО - 9; діти інваліди – 2. Звільнені від оплати на 50%: багатодітні 53; переселенці – 5


Ведення документації з питань організації харчування дітей


Сестрою медичноюз дієтичного харчування Чепак Н.Р. ведеться відповідна документація: «Журнал бракеражу готової продукції», меню - вимога на кожен день, графік видачі страв на групи , обсяг порцій на кожну дитину. Здійснюється контроль за харчуванням та закладкою продуктів.
Комірник Волкова В.А. вчасно подає заявки на продукти постачальникам, проводить аналіз виконання заявок, веде чіткий облік продуктів харчування у «Книзі складського обліку». Всі продукти, які постачаються, приймаються комірником у присутності сестри медичноїз дієтичного харчування. Продукти, термін реалізації яких обмежений (молоко, сир, сметана, м’ясо, риба), реєструються в Журналі бракеражу сирих продуктів, де вказується останній термін реалізації. Комірник чітко дотримується термінів реалізації продуктів, бере участь у складанні меню, планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування на два дні, здійснює їх видачу на харчоблок згідно з меню-вимогою; звіряє облік продуктів з бухгалтером до першого числа кожного місяця.

Контроль за організацією та якістю харчування

Контроль за організацією харчування здійснюється завідувачем, старшою медичною сестрою, сестрою медичноюз дієтичного харчування. Розроблений план контролю за організацією харчування, де враховуються всі аспекти харчування дітей. В щотижневому плані контролю фіксуються висновки та пропозиції щодо контрольних заходів. На основі результатів контролю проводиться індивідуальна робота з певною категорією працівників, питання харчування виносяться на виробничі наради, оперативні наради.
Керівником закладу контролюється діяльність медичної сестри, сестри медичноїз дієтичного харчування, комірника, кухарів, помічників вихователів, звертається увага на своєчасне постачання продуктів харчування, умови харчування дітей; затверджується картотека страв та меню-закладок; контролюється робота персоналу харчоблоку, дотримання санітарно-гігієнічних умов під час приготування та роздачі їжі; періодично здійснюєтьсяперевірка організації харчування дітей у групах.
Важливою умовою контролю за організацією харчування в закладі є систематичність. Доцільним є план контролю харчування на місяць, де передбачено всі види контролю роботи сестри медичної, працівників харчоблоку, вихователів. Щомісяця план змінюється, доповнюється з дотриманням основних напрямів контролю. У ньому фіксуються висновки контролю та пропозиції, у разі виявлення недоліків зазначається термін їх усунення і планується повторна перевірка.
Сестрою медичною з дієтичного харчування здійснює постійний контроль за якістю продуктів харчування та готових страв, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотримання термінів реалізації, виконання норм харчування.
Питання про стан та організацію харчування дітей у дошкільному закладі розглядають на засіданнях ради по харчуванню, оперативних нарадах при завідувачеві, виробничих нарадах.

Формування культурно-гігієнічних навичок дітей під час організації харчування

Ведеться планомірна робота щодо формування навичок культури харчування дошкільнят згідно програмових вимог. З цією метою створені відповідні умови: всі групи забезпечені посудом, столовими приборами,скатерками, серветками. Вихователі систематично проводять освітні заходи: ігри, вправи, бесіди, заняття щодо формування культурно-гігієнічних навичок під час харчування. За кожною дитиною закріплене згідно її зросту постійне місце за столом. Перед кожним прийомом їжі стіл сервірується згідно меню. З двохрічного віку дітей привчають користуватися серветкою.На четвертому році життя навчають користуватися виделкою.
Дошкільників вчать сідати за столи охайними, з вимитими руками, користуватися столовими приборами. Починаючи з молодшого віку по групах організоване чергування по сервіруванню столів і прибиранню посуду з використанням санітарного одягу (фартушки, косинки).
Робота чергових, якість сервіровки столу та навички культури харчування контролюється сестрою медичною старшою, вихователем-методистом та завідувачем.

Робота з батьківським колективом в напрямку організації харчування дітей

При організації харчування дотримуються принципи наступності, єдності вимог в дошкільному навчальномузакладі і в родині. Питання раціонального харчування дітей включено у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків.
З метою забезпечення оптимальних умов для фізичного розвитку дітей у сім’ї та в дошкільному закладі з батьками проводять консультації, інформація з питань висвітлюється в куточках для батьків, крім цього батьків знайомимо з виконанням норм харчування дітей у ДНЗ та надаємо рекомендації щодо харчування дітей вдома, щодня в інформаційних куточках розміщується меню із зазначенням виходу страви.



Кiлькiсть переглядiв: 1673

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.